Wat is er gebeurd? In een poging om de connectiviteitskloof op het platteland te dichten en 5G- en IoT-netwerken te verbeteren, test BT een nieuwe kwantumradio-ontvanger. De technologie maakt gebruik van aangeslagen atomen om een zeer gevoelige elektrische velddetector te vormen, die naar verwachting meer dan 100x gevoeliger zal zijn dan traditionele ontvangers. Als de proef slaagt, kan dit een aanzienlijke verbetering betekenen voor plattelandsgebieden die te kampen hebben met een lage connectiviteit.
Waarom is dit belangrijk? In de toekomst willen de BT-wetenschappers dat de nieuwe infrastructuur de basis wordt van ultragevoelige 5G-ontvangers voor passieve mobiele netwerken met een zeer laag vermogen. In theorie zouden we, als kwantumradio-ontvangers 100 maal gevoeliger zouden worden, alle gegevens kunnen verzenden met slechts een honderdste van de elektromagnetische signalen met laag vermogen via de lucht.
Dit zou een aanzienlijk effect hebben op de vermindering van het stralingsniveau van mobiele apparatuur en netwerken, iets wat veel mensen zorgen baart. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat disharmonische elektromagnetische signalen de harmonische biologische intercellige communicatie kunnen verstoren; hoe minder dit effect optreedt, hoe beter het is voor alle levende biologische organismen.
De proef bevindt zich nog in het beginstadium, maar als zij succesvol is, kan zij verreikende gevolgen hebben voor de manier waarop we 5G en IoT in de toekomst zullen gebruiken. Kwantumradiotechnologie heeft het potentieel om de manier waarop we met elkaar en onze omgeving in contact komen, radicaal te veranderen.
Wat is het volgende? BT werkt momenteel samen met de Universiteit van Glasgow aan de proef, en hoopt in de nabije toekomst meer Quantum radio-ontvangers in bedrijf te hebben.
Auteur: Christian Kromme
Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily
The latest disruptive trends with converging technologies that will change your life!