Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

Kunstmatige intelligentie produceert een recept voor 40% koolstofarm beton

Kunstmatige intelligentie produceert recept voor 40% minder koolstofhoudend beton

Wat is er gebeurd?

Kunstmatige intelligentie heeft misschien een manier gevonden om beton duurzamer te maken. Beton is het populairste bouwmateriaal ter wereld, maar het gaat ten koste van het milieu: Cement, een essentieel ingrediënt van beton, is verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde antropogene uitstoot van broeikasgassen. Maar de prille resultaten van een nieuwe studie suggereren dat AI-gestuurde formules de koolstofvoetafdruk van beton met 40% kunnen verminderen, terwijl de sterkte en duurzaamheid behouden blijven.

 

sq4d_3d_printed_home-christan-kromme-speaker-futurist

 

Waarom is dit belangrijk?

Aangezien de wereld in een ongekend tempo blijft verstedelijken, zal de vraag naar beton alleen maar toenemen. En aangezien beton verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, is het van cruciaal belang manieren te vinden om beton duurzamer te maken. Beton heeft ook een grote hoeveelheid energie in zich, d.w.z. de energie die nodig is om het te produceren. Om beton duurzamer te maken, wenden onderzoekers zich tot kunstmatige intelligentie. De prille resultaten van deze studie suggereren dat AI ons kan helpen die uitdaging aan te gaan.

 

AI kan helpen om betonrecepten te optimaliseren door nieuwe manieren te vinden om cement te vervangen door andere materialen. Hierdoor kan de koolstofvoetafdruk van beton worden verkleind zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte of duurzaamheid. Eén zo'n recept werd ontwikkeld door Ozinga, een vooraanstaande betonleverancier in de Verenigde Staten. Het recept werd getest en verfijnd voordat het werd gebruikt voor de bouw van een datacentrum in DeKalb, Illinois. Het gebruik van dit door AI gegenereerde recept betekent een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van beton en de vermindering van het effect ervan op het milieu.

 

regenerative-city-3-christan-kromme-speaker-futurist-

 

Wat zullen de gevolgen zijn voor de mensen en onze planeet?

Als de betonproductie duurzamer wordt, zal dat een positief effect hebben op het milieu en op de mensen die op onze planeet wonen. Minder betonproductie zou minder kooldioxide-emissies betekenen, wat zou helpen de klimaatverandering terug te dringen. Het zou ook betekenen dat er minder ingebedde energie in beton zit, waardoor het gemakkelijker en goedkoper te produceren zou zijn. Dit zou een positief effect kunnen hebben op de bouwsector, alsmede op de mensen die voor hun huizen en gebouwen op beton zijn aangewezen.

Wat is het volgende?

De onderzoekers achter deze studie werken nu aan de ontwikkeling van een concreet recept dat kan worden gecommercialiseerd. Als AI succesvol is, kan het helpen beton duurzamer te maken en de impact op het milieu te verminderen.

Wat denk jij?

Denkt u dat AI kan helpen om beton duurzamer te maken? Laat het ons weten in de commentaren hieronder.

Disruptive Inspiration Daily

The latest disruptive trends with converging technologies that will change your life!

filter-icon

Filter onderwerpen

2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij