Menu
Would you like to get notifications from Christian?
Christian Kromme

Fabricage van zonnecellen met behulp van ultrahoge-resolutie 3D-printen

Fabricage van zonnecellen met behulp van ultrahoge-resolutie 3D-printen

 

Wat is er gebeurd?

Extreem dunne zonnecellen fabriceren met behulp van duurzame materialen en een 3D-printer die tot op de nanometer nauwkeurig is: dat is de focus van het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd door Prof. Dr. Julien Bachmann, leerstoel ‘Chemie van Dunne Filmmaterialen’ aan de FAU. Hij heeft nu een ERC Proof of Concept-subsidie voor zijn project ontvangen. ERC Proof of Concept-subsidies worden toegekend aan onderzoekers die reeds een ERC-subsidie hebben ontvangen en nu in het stadium verkeren waarin zij de potentiële economische of sociale voordelen van hun bevindingen in de praktijk kunnen onderzoeken. In zijn eerdere onderzoek kon professor Bachmann aantonen welke invloed de oppervlaktestructuur van halfgeleiders heeft op het rendement van zonnecellen op het kleinste niveau. Met een 3D-printer met hoge resolutie die tot op 0,000001 millimeter nauwkeurig is, hoopt hij nu systematisch te kunnen testen welke oppervlaktestructuur de halfgeleider het meest efficiënt maakt. Dit optimalisatieproces is noodzakelijk om duurzame materialen te kunnen gebruiken op het gebied van hernieuwbare energiebronnen.

 

Lees het oorspronkelijke artikel hier: https://bit.ly/3gPSO7x

 

Waarom is dit belangrijk?

Het is een groot jaar geweest voor zonne-energie. Californië heeft zonnepanelen op alle nieuwe huizen verplicht gesteld en de prijzen van zonnecellen blijven kelderen. Maar zelfs met deze vooruitgang zijn er nog steeds uitdagingen om zonne-energie in de mainstream te brengen. Een van de grootste obstakels is de fabricage: het is duur en tijdrovend om traditionele zonnecellen te produceren met behulp van hoge-temperatuurprocédés. Maar wat als we ze konden afdrukken? Onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om zonnecellen te printen met behulp van 3D-printen met ultrahoge resolutie, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor goedkope massaproductie van zonne-energietechnologie. Als we in staat zijn goedkope zonnepanelen met een hoog rendement te produceren zonder dat daarvoor een dure zonnepaneelfabriek nodig is, zou dat een enorme doorbraak kunnen betekenen in de opbouw van een meer regeneratieve samenleving.

Keynotes customized and tailored for your industry?

 

Christian is a futurist and trendwatcher who speaks about the impact of exponential technologies like AI on organizations, people, and talents. Christian tailors his presentations to your audience’s specific industries and needs.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

  • Kies een Keynote *
  • Keynote Bundel (Optioneel)
  • Datum *
    DD dash MM dash JJJJ
  • Tijdslot Keynote *
  • Persoonlijke informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

  • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.