Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

AI kan nu zijn beslissingen uitleggen: Ontwikkeling van een nieuwe aanpak om AI transparant en betrouwbaar te maken

AI kan nu zijn beslissingen uitleggen: Ontwikkeling van een nieuwe aanpak om AI transparant en betrouwbaar te maken

Wat is er mis?

Algoritmen, AI en Big Data bieden allemaal nieuwe manieren om betere, snellere en datagestuurde beslissingen te nemen. Maar het komt met een zware prijs! Wij hebben de controle verloren en zijn niet meer in staat te begrijpen hoe deze systemen beslissingen nemen die ons leven beïnvloeden. Nog verontrustender is dat wij zelfgenoegzaam zijn geworden en ons comfortabel voelen met dit gebrek aan inzicht. Wij hebben ons agentschap opgegeven om deze systemen verantwoordelijk te houden. Maar wat als er een manier was voor AI om zijn besluitvormingsproces uit te leggen? Zou dat je meer comfortabel maken met het vertrouwen in AI?

Hoe kunnen we dit oplossen?

Het is geen geheim dat kunstmatige intelligentie met de dag geavanceerder wordt. Wat vroeger science fiction was, is nu werkelijkheid, dankzij algoritmen die enorme hoeveelheden gegevens kunnen verwerken. Deze grote macht brengt echter ook verantwoordelijkheid met zich mee: naarmate AI alomtegenwoordiger wordt, moeten wij ervoor zorgen dat de besluiten die daaruit voortvloeien transparant zijn en dat daarover verantwoording wordt afgelegd. Een team van onderzoekers van PRODI aan de Ruhr-Universität Bochum ontwikkelt een nieuwe aanpak om precies dat te doen.

Waar hebben ze de laatste tijd aan gewerkt?

Het team heeft gewerkt aan een manier om kunstmatige intelligentie meer verantwoordelijk te maken voor haar beslissingen. Momenteel neemt AI beslissingen op basis van algoritmen die voor ons mensen ondoorzichtig zijn. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot wantrouwen en een gevoel van machteloosheid. Het doel van het team is een nieuwe aanpak te ontwikkelen om het besluitvormingsproces van AI transparant te maken, zodat we het kunnen vertrouwen.

Enkele voorbeelden

De aanpak die het team ontwikkelt, zou AI in staat stellen zijn beslissingen uit te leggen op een manier die voor mensen begrijpelijk is. Als je bijvoorbeeld een AI-gestuurde app gebruikt om een hotelkamer te boeken, kan de app uitleggen hoe hij op basis van jouw voorkeuren de kamer heeft gekozen die hij heeft gekozen. Dit zou u een beter inzicht geven in hoe AI werkt en u helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van AI in de toekomst. Of wat dacht je van een AI algoritme dat dodelijke ziekten diagnosticeert? Als het algoritme zijn beslissing aan een arts en patiënt kan uitleggen, zou dat helpen vertrouwen te wekken in zijn vermogen om accurate diagnoses te stellen.

 

Volgende stappen

Het team werkt nog aan de aanpak en heeft deze nog niet in reële toepassingen toegepast. Zij hebben echter goede hoop dat hun werk zal leiden tot een nieuw tijdperk van transparantie en verantwoordingsplicht voor AI. In een wereld waar AI steeds meer gemeengoed wordt, is dit een cruciale stap om ervoor te zorgen dat we de beslissingen die het neemt, kunnen vertrouwen.

 

Wat denk jij?

Denkt u dat deze nieuwe aanpak gunstig zou zijn? Zou u zich meer op uw gemak voelen bij het gebruik van AI als het zijn besluitvormingsproces kon uitleggen? Laat ons weten wat je denkt in de commentaren hieronder!


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Disruptive Inspiration Daily

De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!

filter-icon

Filter onderwerpen

2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij