Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

DeepMind heeft een taalmodel gemaakt met maar liefst 70 miljard parameters...

DeepMind heeft een taalmodel gemaakt met maar liefst 70 miljard parameters...

 

DeepMind, de onderzoeksgroep voor kunstmatige intelligentie die eigendom is van Google, heeft een nieuw taalmodel gecreëerd om uitspraken te genereren die aansluiten bij de menselijke opvattingen over verschillende onderwerpen. Het model heeft 70 miljard parameters en werd getraind op een dataset van meer dan 8 miljoen webpagina's. Deze indrukwekkende prestatie van machinaal leren kan verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop we in de toekomst met kunstmatige intelligentie communiceren.

 

Een nieuw taalmodel van DeepMind en zijn mogelijkheden

Het nieuwe taalmodel van DeepMind verandert de manier waarop kunstmatige intelligentie natuurlijke taal begrijpt en ermee omgaat. Dit DeepMind-model gebruikt complexe begrips- en verwerkingstechnieken om een bepaalde zin te interpreteren, waarbij rekening wordt gehouden met subtiele nuances van de taal die anders over het hoofd zouden worden gezien. Dit model kan de bestaande AI-modellen aanzienlijk verbeteren. Het model van DeepMind kan met name omgaan met hele documenten in plaats van met losse zinnen, waardoor AI-programma's lange teksten zoals nieuwsartikelen of romans kunnen begrijpen. DeepMind hoopt dat deze nieuwe technologie gesprekken tussen mensen en AI natuurlijker en intuïtiever zal maken.

 

Hoe het taalmodel tot stand is gekomen en waaruit het bestaat

Het taalmodel is ingewikkeld: het is ontstaan door het analyseren van vele grote stukken tekst, zoals boeken en artikelen, om te begrijpen hoe woorden samen worden gebruikt om zinnen te maken. In wezen bestaat het uit waarschijnlijkheden, d.w.z. de kans dat het ene woord op het andere volgt. Verschillende woorden hebben verschillende contexten, waarmee rekening moet worden gehouden bij het voorspellen van de volgende zin. Dit betekent dat het taalmodel moet worden getraind op nieuwe gegevens telkens wanneer zich veranderingen voordoen in het taalgebruik. Ondanks deze uitdagingen hebben moderne algoritmen ons in staat gesteld ongelooflijk nauwkeurige en complexe taalmodellen te maken die de spraak van natuurlijke menselijke gesprekken kunnen begrijpen en zelfs dienovereenkomstig kunnen reageren!

 

Enkele voorbeelden van gegenereerde verklaringen die aansluiten bij menselijke standpunten

Generatieve modellen worden steeds relevanter in ons dagelijks leven, omdat zij steeds meer verklaringen kunnen produceren die in overeenstemming zijn met menselijke standpunten. Hoe indrukwekkend is dat? Een generatief model kan bijvoorbeeld dinerrecepten voorstellen op basis van dieetbeperkingen en voorkeuren, een "Wat te bekijken"-lijst samenstellen van films die zijn afgestemd op specifieke voorkeuren en smaken, of verhalen genereren met personages en plotlijnen die zijn ontleend aan collectieve maatschappelijke verhalen. Hoewel deze gegenereerde verklaringen wellicht nog enige bijsturing door mensen behoeven, geven zij niettemin het indrukwekkende potentieel aan van geautomatiseerde systemen die zich laten inspireren door de psychologie van hoe mensen denken.

 

Wat zijn de implicaties van deze technologie voor communicatie en kunstmatige intelligentie?

De implicaties van deze technologie voor communicatie en kunstmatige intelligentie zijn immens. We kunnen nu onmiddellijk berichten, video's en documenten wereldwijd versturen met een druk op onze vingertoppen. Deze technologie heeft ongetwijfeld een revolutie teweeggebracht in onze communicatie en deze gemakkelijker en sneller gemaakt. Bovendien heeft het de uitbreiding en groei mogelijk gemaakt van platforms voor kunstmatige intelligentie die natuurlijke taal nauwkeurig kunnen interpreteren en neurale netwerken kunnen gebruiken om automatisch taken uit te voeren zoals het analyseren van grote hoeveelheden gegevens of het vinden van oplossingen voor problemen. Uiteindelijk stelt deze technologie ons in staat procedures voor bedrijfstoepassingen te automatiseren en onze processen op ongekende wijze te optimaliseren.

 

Zelfs als u niet alle ins en outs van generatieve AI kent, is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Immers, deze technologie zal mettertijd alleen maar meer in ons leven voorkomen. Generatieve AI zal invloed hebben op hoe we met elkaar communiceren kunstmatige intelligentie - twee snel evoluerende gebieden. Het is essentieel om geïnformeerd te zijn om de beste keuzes te maken voor onszelf en de toekomst van de mensheid. Gebruikt u al generatieve AI? Zo ja, wat vind je ervan?


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Disruptive Inspiration Daily

De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!

filter-icon

Filter onderwerpen

2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij