Â
De iconische Haussmann-architectuur van Parijs is een symbool van klassieke verfijning en elegantie. Het karakteristieke kenmerk ervan – rijen uniforme stenen gebouwen – was oorspronkelijk bedoeld om de stadsvernieuwing te vergemakkelijken en meer licht, lucht en groen in het ontwerp van de stad te brengen. Maar wat als we het nog helderder konden maken, figuurlijk en letterlijk? Wat als we de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) zouden kunnen gebruiken om onze steden efficiënter dan ooit te vernieuwen? Dit doel is niet langer slechts een droom – AI-gestuurde stedelijke herontwikkeling verandert steden wereldwijd en helpt ons oude structuren te herontwerpen voor een mooiere en groenere toekomst!
Â
Â
Op basis van het werk van Baron Haussmann, die verantwoordelijk was voor de stedelijke transformatie van Parijs tussen 1853 en 1870, presenteert het architectenbureau Vincent Callebaut Architectures een reeks futuristische, biologisch geïnspireerde architecturen voor de Franse hoofdstad. De architecten maken gebruik van de kracht van nieuwe kunstmatige intelligentietools om een verzameling groene ‘Haussmanniaanse’ gebouwen en biomimetische positieve-energiestructuren te creëren die ‘Archibiotics’ worden genoemd. De resulterende eenheden zijn opgebouwd uit biogebaseerde materialen (zoals aangestampte aarde, bamboe, microalgen, mycelium, enz.). Ze zijn ontworpen om hun energie te produceren en hun afval om te zetten in hulpbronnen om de nationale doelstelling van koolstofneutraliteit in 2050 te bereiken.
Â
Â
De visie van Vincent Callebaut Architectures is het creëren van een comfortabele en duurzame leefomgeving die in harmonie met de natuur ademt. Door “Archibiotics” – de biologisch geïnspireerde architectuur – te integreren in het bestaande stedelijke weefsel van de stad, kan Parijs een voorbeeld worden van hoe moderne steden veerkrachtig kunnen zijn en toch de esthetiek van hun voorgangers kunnen behouden.
Â
CREDIT: Vincent Callebaut Architectures
Â
De Archibiotische structuren zijn zo ontworpen dat ze samen meerdere voordelen bieden, zoals hernieuwbare energie, betere luchtkwaliteit, geluidsisolatie en minder koolstofuitstoot. De voor deze structuren gebruikte materialen zijn biobased en geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals leem, bamboe, microalgen, mycelium en andere plantaardige materialen. Deze materialen vergen minder energie voor de productie en bieden de bewoners meer comfort dankzij hun isolerende eigenschappen. Door natuurlijke elementen zoals groene daken en regenwateropvangsystemen in hun ontwerpen op te nemen, willen de architecten bovendien een harmonieuzere relatie tussen door de mens gemaakte structuren en natuurlijke ecosystemen bevorderen.
Â
Â
Deze visie ondersteunt niet alleen milieudoelstellingen zoals koolstofneutraliteit in 2050, maar wil ook de gezondheid en het welzijn van de bewoners verbeteren door hen een gezondere leefomgeving te bieden waar veel groen aanwezig is. Dit is vooral belangrijk in grote steden waar er vaak niet veel gelegenheid is voor mensen om dagelijks in contact te komen met de natuur; toegang hebben tot dit soort ruimtes kan een diepgaande invloed hebben op iemands geestelijke gezondheid doordat het een gevoel van evenwicht geeft in een anders chaotische wereld.
Â
Â
Over het geheel genomen biedt Vincent Callebaut Architectures een inspirerende visie op hoe Parijs er in de toekomst uit zou kunnen zien: een stad die traditie combineert met innovatie en er tegelijkertijd voor zorgt dat haar inwoners toegang hebben tot comfortabele leefomstandigheden die gezondheid en welzijn bevorderen. Hun ontwerpen laten zien dat steden wereldwijd kunnen evolueren naar duurzaamheid met behoud van een esthetisch aangenaam stadslandschap.
Auteur: Christian Kromme
Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily
Â
Christian is een futurist en trendwatcher die spreekt over de impact van exponentiële technologieën zoals AI op organisaties, mensen en talenten. Christian stemt zijn presentaties af op de specifieke branches en behoeften van uw publiek.
Onderwerp:
Het omarmen van de vooruitgang van technologie en AI kan onze menselijkheid versterken. We kunnen ons richten op het ontwikkelen van onze unieke talenten en vaardigheden door alledaagse taken te automatiseren en onze tijd vrij te maken. Als mensen kunnen we ons aanpassen en leren, waardoor we ons kunnen ontwikkelen en voortdurend relevant blijven in een snel veranderende wereld.
Hoewel automatisering sommige banen kan vernietigen, zal het ook nieuwe banen creëren die veel meer gericht zijn op onze menselijke kwaliteiten. Ik zie een mooie toekomst voor werk, ik geloof dat disruptieve technologieën zullen leiden tot een toename van menselijke kwaliteiten.
Organisaties zullen vloeiender en dynamischer moeten zijn en zich beter moeten kunnen aanpassen: het vermogen om te veranderen en zich aan te passen als reactie op nieuwe situaties en omgevingen. We staan op de drempel van een nieuw tijdperk van organisaties, die vloeiender en wendbaarder zijn en die zich gedragen zoals zwermen die we in de natuur zien.
Onderwerp:
Organisaties moeten vloeiender, dynamischer en flexibeler worden, in staat om te veranderen en zich aan te passen als reactie op nieuwe situaties en omgevingen. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk van organisaties die vloeiender en wendbaarder zijn en zich gedragen als de zwermen die we in de natuur zien.
Robotica en AI zullen ons in staat stellen te reizen in duurzame, autonome voertuigen die zelfs door de meest complexe omgevingen kunnen navigeren. En dankzij mobility-as-a-service providers zullen we ons nooit meer zorgen hoeven te maken over parkeer-, onderhouds- of brandstofkosten.
In de toekomst zullen 3D-printing en generatief design het mogelijk maken producten op een meer gedecentraliseerde manier te ontwerpen, en zal de productie dichter bij de klant en volledig on-demand plaatsvinden. 3D-printtechnologie zal ook meer maatwerk en personalisering van producten mogelijk maken.
De landbouwsector is rijp voor disruptie. Robotica, AI en IoT zijn allemaal technologieën die het potentieel hebben om de manier waarop we voedsel verbouwen radicaal te veranderen. In combinatie met verticale landbouw zouden deze technologieën de efficiëntie en kwaliteit van landbouwproducten kunnen verhogen.
Een op de mens gerichte samenleving is een samenleving waarin de mens op de eerste plaats komt en waarin technologie wordt gebruikt om mensen te verenigen en mondig te maken. Het is een samenleving die biologisch leven en waardigheid boven alles stelt. Het is een samenleving die het belang van menselijke relaties erkent en ernaar streeft deze te versterken.
Het is moeilijk te geloven, maar de manier waarop we producten ervaren en kopen is aan het veranderen. Met de komst van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (Ai) en augmented reality (AR) en 3D-printing, smelten e-commerce en traditionele retail samen tot één ervaring.
Onderwerp:
De boekhoud- en financiële sector staat aan de vooravond van een enorme disruptie. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie, intelligente blockchaincontracten en DEFI staan traditionele boekhoud- en financiële processen op het punt vervangen te worden door efficiëntere en veiligere methoden.
Onderwerp:
Het is moeilijk te geloven, maar de manier waarop we producten ervaren en kopen is aan het veranderen. Met de komst van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (Ai) en augmented reality (AR) en 3D-printing, smelten e-commerce en traditionele retail samen tot één ervaring.
Onderwerp:
De toekomst van de gezondheidszorg is hier. Nieuwe technologieën zoals AI, IoT, big data en slimme sensoren maken het mogelijk om de CEO van je eigen gezondheid te worden. Stel je voor dat je telefoon naar je stem kan luisteren en AI-algoritmes kleine nuances in de toon van je stem kunnen detecteren die duiden op specifieke ziekten.