Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

Google onthulde een AI-model dat Hifi-muziek maakt van tekstaanwijzingen

Google onthulde een AI-model dat Hifi-muziek maakt van tekstaanwijzingen

 

Heb je ooit gehoord van AI-gegenereerde muziek? In een recent onderzoeksartikel onthulde Google MusicLM, een AI-model dat high-fidelity muziek maakt van tekstaanwijzingen. U kunt bijvoorbeeld een kalmerende vioolmelodie beschrijven, ondersteund door een vervormde gitaarriff, en MusicLM zet dit om in bijbehorende audio.

 

Google's MusicLM

Hoe spannend deze technologie ook klinkt, Google zal hem niet snel vrijgeven aan het publiek. Het bedrijf is bezorgd over de potentiële risico's van MusicLM, zoals programmeerfouten, technologische storingen en, het belangrijkste, de verduistering van creatieve inhoud. Uit het onderzoek bleek dat in 1% van de voorbeelden van MusicLM identificeerbare bestaande liedjes voorkwamen, wat wijst op een mogelijke schending van het auteursrecht.

 

Hoewel de beperkingen van MusicLM, zoals het onvermogen om negaties en temporele ordening in tekstaanwijzingen en vocale kwaliteit te verwerken, zijn de Google-onderzoekers van plan te werken aan het modelleren van high-level songstructuren zoals inleiding, couplet en refrein.

 

Release van 20 nieuwe producten

Het debuut van MusicLM komt op een moment dat OpenAI's chatbot ChatGPT furore maakt in de AI-wereld. In reactie hierop heeft Google een "code rood" afgegeven en versnelt het de release van 20 nieuwe producten, waaronder een AI-chatbotversie van Google Search. Het bedrijf moet voorop blijven lopen in de AI-race en zijn stempel drukken.

Maar laten we even afstand nemen en het kruispunt van mens en technologie bekijken. Naarmate de technologie voortschrijdt, is het essentieel ervoor te zorgen dat zij wordt gebruikt op een manier die onze menselijkheid aanvult en niet vervangt. AI-gegenereerde muziek is slechts één voorbeeld van hoe technologie kan worden ingezet om onze creatieve vermogens te vergroten.

 

Ga maar na, met MusicLM kan iedereen met een goede fantasie en de juiste woorden prachtige muziek maken, ongeacht zijn muzikale achtergrond. Het opent mogelijkheden voor mensen die misschien geen toegang hebben tot traditionele muziekcreatiemiddelen, om zich via muziek uit te drukken. En naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kan zij een waardevol instrument worden voor musici en componisten, waarmee zij op nieuwe en unieke manieren muziek kunnen creëren.

 

Eerst moeten de uitdagingen worden aangepakt

Maar zoals bij elke nieuwe technologie moeten bepaalde uitdagingen worden aangepakt. We moeten manieren vinden om de risico's van door AI gegenereerde muziek te beperken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat deze geen programmeringsvooroordelen in stand houdt of tot culturele toe-eigening leidt. En natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat de technologie geen inbreuk maakt op bestaande auteursrechten.

 

Kortom, de ontwikkeling van MusicLM door Google is een opwindende stap voorwaarts in de AI-wereld. Het kan muziekcreatie toegankelijk maken voor een breder publiek en de creatieve mogelijkheden van musici en componisten vergroten. We moeten ons echter bewust zijn van de potentiële risico's van door AI gegenereerde muziek en werken aan de beperking daarvan, zodat we de vruchten van deze technologie kunnen plukken en tegelijkertijd de menselijkheid in onze creatieve expressie kunnen behouden.


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Disruptive Inspiration Daily

De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!

filter-icon

Filter onderwerpen

2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij