Terwijl we kunstmatige intelligentie blijven ontwikkelen, moet ons begrip van de mens evolueren. De belangrijkste sprong voorwaarts is niet hoe goed computers denken, maar hoe wij over computers denken. Wat verandert is ons bewustzijn van wat het betekent om mens te zijn.
Door een gebruikersinterface een naam, een kenmerkende stem en de schijn van een persoonlijkheid te geven, leert Alexa ons niet om een database-interface in natuurlijke taal te gebruiken, maar om een computerprogramma als een van ons te beschouwen. Het maakt niet uit dat AI nog niet heeft voldaan aan de eis dat het intelligent is in de zin van gevoelig. Waar het om gaat is dat we doen alsof dat wel zo is, en daarmee verliezen we een deel van onze menselijkheid.
Deze verandering in ons begrip van wat het betekent om mens te zijn, heeft al gevolgen voor onze manier van leven en werken. Denk bijvoorbeeld aan de trend om op afstand te werken. Uit een recente studie van Upwork blijkt dat 36% van de werknemers in de VS nu ten minste een deel van de tijd op afstand werkt, en dat aantal zal naar verwachting stijgen tot 63% in 2025. Deze verschuiving is deels het gevolg van de pandemie, in combinatie met de vooruitgang in communicatie- en samenwerkingstechnologieën die het voor mensen gemakkelijker maken om samen te werken, zelfs wanneer zij zich niet in dezelfde fysieke ruimte bevinden. Maar het is ook gedreven door een verandering in ons begrip van werk en hoe het moet worden gedaan.
Traditioneel wordt werk gezien als iets dat je van 9 tot 5 op kantoor doet (of een ander soortgelijk schema). Maar met de opkomst van AI beginnen steeds meer bedrijven werk te zien als iets dat overal en altijd gedaan kan worden. En naarmate ons begrip van werk verandert, verandert ook ons begrip van wat het betekent om mens te zijn. We zien onszelf steeds meer niet als fysieke machines die naar een kantoor gaan en van 9 tot 5 achter een bureau zitten, maar als virtuele geesten die overal en altijd kunnen werken. Met andere woorden, we stoppen met onszelf te zien als domme mechanische machines.
Natuurlijk brengt deze verschuiving haar eigen uitdagingen met zich mee. Het kan moeilijk zijn om werk en privé in balans te houden als je altijd verbonden bent en overal vandaan werkt. En voor een ander is er het risico dat we onszelf gaan zien als niets meer dan wezens die alleen maar bestaan om te werken. Maar als we deze uitdagingen met succes het hoofd kunnen bieden, kan de verschuiving naar het zien van onszelf als apparaten een aantal grote voordelen hebben voor zowel individuen als de samenleving als geheel.
De opkomst van kunstmatige intelligentie verandert wat het betekent om mens te zijn. Als we ophouden onszelf als machines te zien, ontwikkelen we iets van onze menselijkheid. Deze verschuiving brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar als we die met succes het hoofd kunnen bieden, kan dat grote voordelen opleveren voor zowel het individu als de samenleving als geheel.
#trends #technologie #toekomst #voedsel #verticalfarm #duurzaam
Auteur: Christian Kromme
Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily
De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!