Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

Nieuwe 3D-printmethode gebruikt geluidsgolven om objecten te maken

Nieuwe 3D-printmethode gebruikt geluidsgolven om objecten te maken

Go Digital

Wat is er gebeurd? Een nieuwe 3D-printmethode die gebruik maakt van geluidsgolven om objecten te maken, kan in potentie een spelbreker zijn in de industrie. Onderzoekers zeggen dat de technologie, die direct sound printing (DSP) wordt genoemd, een derde optie kan bieden naast foto- en thermo 3D-printmethoden. Ultrasone frequenties worden reeds gebruikt bij destructieve procedures zoals laserablatie van weefsels en tumoren. Nu hebben onderzoekers hun kracht aangewend om met DSP nieuwe voorwerpen te creëren.

Stay Human

Waarom is dit belangrijk? 3D-printen is een belangrijke technologie met het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de fabricage. Hiermee kunnen voorwerpen met aangepaste vormen worden gemaakt, wat kan leiden tot een efficiëntere productie en minder afval. 3D-printen met DSP biedt wellicht een nog preciezere controle over 3D-geprinte objecten, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor fabrikanten.

DSP, in de woorden van de onderzoekers, ontstaat door fluctuerende druk binnenin kleine belletjes die opgesloten zitten in een vloeibare polymeeroplossing. Zij leerden dat wanneer zij een bepaald soort ultrageluid met een bepaalde frequentie en een bepaald vermogen gebruiken, zij zeer kleine, chemisch reactieve zones kunnen opwekken. De bellen kunnen worden gebruikt als reactoren om chemische reacties aan te drijven om vloeibare hars om te zetten in vaste stoffen of halfvaste stoffen.

 

In de kleine belletjes ontstaan intense chemische reacties door oscillatie met ultrageluidsgolven. Ze duren echter maar picoseconden. De temperatuur van de holte stijgt tot ongeveer 15.000 graden Celsius en de druk tot 1000 bar (de oppervlaktedruk van de aarde op zeeniveau is ongeveer één bar). Omdat de reactietijd zo kort is, heeft de hitte niet de tijd om zich te verspreiden en het omringende materiaal te beschadigen.

 

De onderzoekers zeggen dat deze 3D-printmethode compatibel is met een breed scala aan materialen, waaronder metalen, glas en keramiek. Zij geloven dat DSP de mogelijkheid biedt om objecten te 3D-printen met een ongekende gedetailleerdheid en nauwkeurigheid. De volgende stap is de commercialisering van de technologie, zodat zij in een groot aantal toepassingen kan worden gebruikt.

 

Denkt u dat DSP 3D printing de nieuwe standaard zal worden? Waarom of waarom niet? Laat ons weten wat je denkt in de commentaren hieronder!


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Disruptive Inspiration Daily

De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!

filter-icon

Filter onderwerpen

2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij