Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

Waarom gedecentraliseerde autonome organisaties beter zullen presteren dan bedrijven.

Waarom gedecentraliseerde autonome organisaties beter zullen presteren dan bedrijven.

 

Wat is er gebeurd?

DAO's, of Gedecentraliseerde Autonome Organisaties, zijn een nieuwere organisatievorm die steeds populairder wordt. In tegenstelling tot bedrijven worden DAO's niet centraal gecontroleerd door één individu of groep. In plaats daarvan worden zij beheerst door een reeks regels (of protocollen) die door de gemeenschap van belanghebbenden zijn overeengekomen. Dit maakt ze democratischer en rechtvaardiger dan traditionele bedrijfsstructuren.

Waarom is dit belangrijk?

Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, gelooft dat DAO's het potentieel hebben om efficiënter en rechtvaardiger te zijn dan bedrijven. In een blogpost betoogt hij dat DAO's sterk gedecentraliseerd kunnen blijven en toch elementen van de politieke wetenschap en corporate governance kunnen omarmen. Dit zou ze in veel gevallen effectiever kunnen maken.

Hoe zal het zijn om in een DAO te werken?

DAO's bieden een meer democratische en rechtvaardige manier om mensen en middelen te organiseren. In een DAO heeft iedereen inspraak in hoe de organisatie wordt geleid. Een DAO is een soort organisatie met een eigen bestuur, waarbinnen individuen of groepen werken om hun doelstellingen te bereiken via slimme contracten en geautomatiseerde besluitvorming (oracles). Personen of organisaties kunnen lid worden van een DAO. Hierdoor kunnen mensen meer in lijn met hun missie, passie en waarden werken dan in een traditionele bedrijfsstructuur.

Voor welke uitdagingen komen DAO's te staan?

Een uitdaging voor DAO's is de schaalbaarheid. Naarmate ze groeien, moeten DAO's manieren vinden om ervoor te zorgen dat iedereen inspraak heeft in hoe de organisatie wordt geleid. Een andere uitdaging is de beveiliging. DAO's zijn nog nieuw en ongetest, dus bestaat het risico dat ze worden gehackt of gemanipuleerd.

Hoe nemen DOA's strategische beslissingen?

DAO's nemen strategische beslissingen via een stemprocedure. De gemeenschap van belanghebbenden stemt over voorstellen van de leden van de DAO. Dit maakt DAO's democratischer dan traditionele bedrijfsstructuren, die doorgaans door een kleine groep individuen worden gecontroleerd.

Wat is de toekomst voor DAO's?

De toekomst voor DAO's is veelbelovend1 Ze hebben het potentieel om veel efficiënter en rechtvaardiger te zijn dan traditionele bedrijfsstructuren, maar het valt nog te bezien of ze deze belofte kunnen waarmaken. Alleen de tijd zal het leren.

 

Denk je dat DAO's een goed idee zijn? Waarom of waarom niet? Laat het ons weten in de commentaren!

Zoals altijd, bedankt voor het lezen.

 

Bron: LINK


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Disruptive Inspiration Daily

De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!

filter-icon

Filter onderwerpen

2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij