Menu
Would you like to get notifications from Christian?

Disruptive Inspiration Daily

AI gebruiken om fouten te vinden bij grote bouwprojecten

AI gebruiken om fouten te vinden bij grote bouwprojecten

 

Projectvertragingen en budgetoverschrijdingen? Nu niet meer. Een Israëlisch bedrijf geeft de industrie een high-tech make-over met hun revolutionaire oplossing - niet meer wachten of je zorgen maken dat je over de schreef gaat. Bouwvakkers staan al lang voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat bouwprojecten op schema blijven en op tijd en binnen het budget worden afgerond, terwijl ze ook moeten voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften en kwaliteitscodes die door regelgevers en opdrachtgevers zijn opgesteld.

 

De kans op kostbare fouten als gevolg van menselijke fouten is een van de voornaamste punten van zorg bij het beheer van bouwprojecten. De bouw is een enorme wereldwijde industrie met een waarde van 10 biljoen dollar, maar de kosten van slechte productiviteit zijn alarmerend - ongeveer 1,6 biljoen dollar per jaar! Dat betekent dat projectvertragingen en inefficiënties hard aankomen op het resultaat.

Maar een recente ontwikkeling kan daar verandering in brengen. Een Israëlisch bedrijf(Buildots) heeft een systeem van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat gebruik maakt van 360-gradencamera's om bouwplaatsen te bewaken en fouten op te sporen voordat ze een kostbaar probleem worden. Het systeem wordt al gebruikt op bouwplaatsen in de Verenigde Staten!

 

 

Kunstmatige intelligentie op bouwplaatsen

Het AI-systeem gebruikt 360-gradencamera's om elke centimeter van het terrein te fotograferen, die vervolgens worden vergeleken met blauwdrukken voor nauwkeurigheid en consistentie met technische plannen en ontwerpen. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen tussen wat ter plaatse is gedaan en wat vooraf was gepland, worden gesignaleerd, zodat correcties snel kunnen worden aangebracht voordat zij ernstige vertragingen of kostenoverschrijdingen van het project kunnen veroorzaken of risico's of gevaren kunnen opleveren door een onjuiste toepassing van veiligheidsvoorschriften of kwaliteitscodes die door regelgevers en klanten zijn opgesteld. Deze technologie biedt ook andere voordelen, zoals minder papierwerk bij het volgen van de voortgang van het bouwproces, een aanzienlijk grotere operationele efficiëntie, grotere nauwkeurigheid bij de kostenraming en de schatting van de doorlooptijd van het project, betere naleving van contractuele verplichtingen en nauwkeurigere gegevensverzameling met betrekking tot de prestatiecijfers van het werk, wat uiteindelijk leidt tot een grotere algemene efficiëntie tijdens de uitvoeringsfasen van het project, terwijl de risico's in verband met menselijke fouten tot een minimum worden beperkt.

 

Uitdagingen voor AI-systemen

Ondanks alle positieve punten blijven er echter enkele uitdagingen die verband houden met het gebruik van dit AI-systeem op bouwplaatsen, waarmee rekening moet worden gehouden voordat het op grote schaal kan worden ingevoerd. Ten eerste zijn er kostenoverwegingen die moeten worden afgewogen tegen het potentiële rendement van investeringen in deze technologie - afhankelijk van de omvang en de complexiteit van individuele projecten kunnen de kosten van de installatie van dergelijke systemen te hoog blijken in verhouding tot de potentiële besparingen als gevolg van verbeterde nauwkeurigheid/efficiëntie enzovoort, indien zij uitsluitend op individuele basis per opdracht/project worden toegepast in plaats van op alle activiteiten als geheel; dit vereist dus kapitaalinvesteringen vooraf die groot genoeg zijn om de toepassing ervan onder meer onder de huidige marktomstandigheden niet aantrekkelijk te maken. Ten tweede zijn AI-systemen, ondanks de vooruitgang op dit gebied, nog steeds gevoelig voor fouten die worden veroorzaakt door menselijke input (onjuiste gegevens) of verkeerde identificatie als gevolg van verkeerde contextanalyse, enzovoort. Dit betekent dat geen enkele technologische vooruitgang het menselijk toezicht volledig kan omzeilen wanneer het gaat om de toepassing van dit soort "slimme" technologie in de dagelijkse bedrijfsvoering; hoewel er mettertijd ongetwijfeld verdere verbeteringen zullen worden aangebracht.

 

Conclusie

Concluderend: hoewel de bouwplaatsen in technologische vooruitgang nog steeds achterlopen op andere sectoren, kunnen zij binnenkort profiteren van kunstmatige intelligentiesystemen die speciaal voor deze banen/projecten zijn ontworpen. Dergelijke technologieën kunnen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop in deze sector zaken worden gedaan, indien zij op de juiste wijze worden toegepast - zij maken een grotere mate van nauwkeurigheid/efficiëntie mogelijk en verminderen tevens de risico's van menselijke fouten, waardoor kostenoverschrijdingen en vertragingen, die vaak voorkomen bij complexe projecten, tot een minimum worden beperkt en tegelijkertijd de naleving van zowel wettelijke als contractuele verplichtingen wordt gewaarborgd. Wie wil profiteren van de mogelijkheden die deze technologie biedt, moet zowel de financiële als de operationele gevolgen in overweging nemen alvorens beslissingen te nemen.


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Disruptive Inspiration Daily

De laatste disruptieve trends met convergerende technologieën die uw leven zullen veranderen!

filter-icon

Filter onderwerpen

#Bedrijfsgroei
#Concurrentievoordeel
#DigitalAgeSucces
#DigitaleTransformatie
#InnovatieInBedrijf
#TechnologischeDisruptie
2030
3D
3D scannen
3D-printen
3dscanning
5G
Ai
AItutor
algoritmen
AlphaFold
AR
architectuur
art
augmentatie
Augmented Intelligence
Augmented Reality
AutoGPT
automatisering
Automatisering en autonomie
autonoom
avatar
Batterij
beeldvorming
beton
bewustzijn
Biomimicry
bitcoin
Blockchain
boerderij
bouw
bouwmaterialen
carbonnegatief
ChatGPT
chip
communicatie
computer
creatief
Creativiteit en productiviteit
crypto
DAO
deepfake
deepmind
Democratie
Dienaar
digitale tweeling
digitaltwin
disruption
Disruptive Inspiration Daily
Drone
drones
duurzaam
Duurzaamheid
Duurzaamheid
e-commerce
economie
emoties
emotionele intelligentie
encryptie
Energie
engineering
Equitisme
Ernie
EV
evolutie
fakechecker
financiën
future
gebouw
gedecentraliseerd
gegevens
geluid
generatief
Generatief ontwerp
Generatieve AI
GeneratieveAI
gewoonten
Gezondheid
gezondheidszorg
google
GPT4
grafeen
holografisch
Humanificatie
immersief
inleiding
internet
IoT
kunstmatige intelligentie
kwantumtechnologie
landbouw
language
leren
levitatie
logistiek
Logistiek en mobiliteit
Marketing
materiaal
medisch
mens
mensheid
Metaverse
meubels
mindset
misdaad
mobiliteit
Mode
muziek
natuur
navigatie
Nvidia
onderwijs
onderzoek
ontwerp
OpenAI
opslag
Optiek
optische
Opus
organisatie
Organoïden
Plantd
privacy
Project Starline
quantum
quantumcomputing
regeneratief
rijkdom
robot
robotica
Robots
Ruimte
samenleving
Samenleving en duurzaamheid
Schrijven
StableDiffusionXL
stem
taal
taxi
Technologie
Technology
text2music
text2videogame
toekomst
toekomst van werk
Toerisme
transport
Trends
vaste toestand
verantwoordelijk
verzending
video
virtuele werkelijkheid
vliegende auto's
voedsel
Voertuig
waterstof
web3
work
XR
zonne
Zwerm
Zwerm Organisatie

Disruptive Inspiration Daily

 

Inspireer jezelf met positief nieuws.

 

 • Uw dagelijkse dosis Hopamine
 • Bite-size inspiratie & onderwijs
 • Kansen zien waar anderen bedreigingen zien
 • Zet je geest op scherp met positieve toekomstperspectieven
 • Blijf relevant in onze snel veranderende wereld

 

 

Meld je aan voor Disruptive Inspiration Daily

 

 

Geen spam, alleen GRATIS kwaliteitscontent 👍
U kunt uw abonnement op elk moment opzeggen.

Keynotes op maat en afgestemd op uw branche?

 

Christian is een futurist die spreekt over de impact van exponentiële technologie op mensen en organisaties. Hij stemt zijn presentaties af op de specifieke sectoren en behoeften van uw publiek.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

 • Kies een Keynote *
 • Keynote Bundel (Optioneel)
 • Datum *
  DD dash MM dash JJJJ
 • Tijdslot Keynote *
 • Persoonlijke informatie

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

 • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.