Menu
Would you like to get notifications from Christian?
Christian Kromme

Disruptive Inspiration Daily

AI gebruiken om fouten te vinden bij grote bouwprojecten

AI gebruiken om fouten te vinden bij grote bouwprojecten

 

Projectvertragingen en budgetoverschrijdingen? Nu niet meer. Een Israëlisch bedrijf geeft de industrie een high-tech make-over met hun revolutionaire oplossing – niet meer wachten of je zorgen maken dat je over de schreef gaat. Bouwvakkers staan al lang voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat bouwprojecten op schema blijven en op tijd en binnen het budget worden afgerond, terwijl ze ook moeten voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften en kwaliteitscodes die door regelgevers en opdrachtgevers zijn opgesteld.

 

De kans op kostbare fouten als gevolg van menselijke fouten is een van de voornaamste punten van zorg bij het beheer van bouwprojecten. De bouw is een enorme wereldwijde industrie met een waarde van 10 biljoen dollar, maar de kosten van slechte productiviteit zijn alarmerend – ongeveer 1,6 biljoen dollar per jaar! Dat betekent dat projectvertragingen en inefficiënties hard aankomen op het resultaat.

Maar een recente ontwikkeling kan daar verandering in brengen. Een Israëlisch bedrijf(Buildots) heeft een systeem van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat gebruik maakt van 360-gradencamera’s om bouwplaatsen te bewaken en fouten op te sporen voordat ze een kostbaar probleem worden. Het systeem wordt al gebruikt op bouwplaatsen in de Verenigde Staten!

 

 

Kunstmatige intelligentie op bouwplaatsen

Het AI-systeem gebruikt 360-gradencamera’s om elke centimeter van het terrein te fotograferen, die vervolgens worden vergeleken met blauwdrukken voor nauwkeurigheid en consistentie met technische plannen en ontwerpen. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen tussen wat ter plaatse is gedaan en wat vooraf was gepland, worden gesignaleerd, zodat correcties snel kunnen worden aangebracht voordat zij ernstige vertragingen of kostenoverschrijdingen van het project kunnen veroorzaken of risico’s of gevaren kunnen opleveren door een onjuiste toepassing van veiligheidsvoorschriften of kwaliteitscodes die door regelgevers en klanten zijn opgesteld. Deze technologie biedt ook andere voordelen, zoals minder papierwerk bij het volgen van de voortgang van het bouwproces, een aanzienlijk grotere operationele efficiëntie, grotere nauwkeurigheid bij de kostenraming en de schatting van de doorlooptijd van het project, betere naleving van contractuele verplichtingen en nauwkeurigere gegevensverzameling met betrekking tot de prestatiecijfers van het werk, wat uiteindelijk leidt tot een grotere algemene efficiëntie tijdens de uitvoeringsfasen van het project, terwijl de risico’s in verband met menselijke fouten tot een minimum worden beperkt.

 

Uitdagingen voor AI-systemen

Ondanks alle positieve punten blijven er echter enkele uitdagingen die verband houden met het gebruik van dit AI-systeem op bouwplaatsen, waarmee rekening moet worden gehouden voordat het op grote schaal kan worden ingevoerd. Ten eerste zijn er kostenoverwegingen die moeten worden afgewogen tegen het potentiële rendement van investeringen in deze technologie – afhankelijk van de omvang en de complexiteit van individuele projecten kunnen de kosten van de installatie van dergelijke systemen te hoog blijken in verhouding tot de potentiële besparingen als gevolg van verbeterde nauwkeurigheid/efficiëntie enzovoort, indien zij uitsluitend op individuele basis per opdracht/project worden toegepast in plaats van op alle activiteiten als geheel; dit vereist dus kapitaalinvesteringen vooraf die groot genoeg zijn om de toepassing ervan onder meer onder de huidige marktomstandigheden niet aantrekkelijk te maken. Ten tweede zijn AI-systemen, ondanks de vooruitgang op dit gebied, nog steeds gevoelig voor fouten die worden veroorzaakt door menselijke input (onjuiste gegevens) of verkeerde identificatie als gevolg van verkeerde contextanalyse, enzovoort. Dit betekent dat geen enkele technologische vooruitgang het menselijk toezicht volledig kan omzeilen wanneer het gaat om de toepassing van dit soort “slimme” technologie in de dagelijkse bedrijfsvoering; hoewel er mettertijd ongetwijfeld verdere verbeteringen zullen worden aangebracht.

 

Conclusie

Concluderend: hoewel de bouwplaatsen in technologische vooruitgang nog steeds achterlopen op andere sectoren, kunnen zij binnenkort profiteren van kunstmatige intelligentiesystemen die speciaal voor deze banen/projecten zijn ontworpen. Dergelijke technologieën kunnen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop in deze sector zaken worden gedaan, indien zij op de juiste wijze worden toegepast – zij maken een grotere mate van nauwkeurigheid/efficiëntie mogelijk en verminderen tevens de risico’s van menselijke fouten, waardoor kostenoverschrijdingen en vertragingen, die vaak voorkomen bij complexe projecten, tot een minimum worden beperkt en tegelijkertijd de naleving van zowel wettelijke als contractuele verplichtingen wordt gewaarborgd. Wie wil profiteren van de mogelijkheden die deze technologie biedt, moet zowel de financiële als de operationele gevolgen in overweging nemen alvorens beslissingen te nemen.


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Keynotes op maat en afgestemd op uw branche?

 

Christian is een futurist en trendwatcher die spreekt over de impact van exponentiële technologieën zoals AI op organisaties, mensen en talenten. Christian stemt zijn presentaties af op de specifieke branches en behoeften van uw publiek.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

  • Kies een Keynote *
  • Keynote Bundel (Optioneel)
  • Datum *
    DD dash MM dash JJJJ
  • Tijdslot Keynote *
  • Persoonlijke informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

  • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.