Menu
Would you like to get notifications from Christian?
Christian Kromme

Disruptive Inspiration Daily

Groen materiaal kan ultrasterke zonne-energie-oogstmachine zijn

Groen materiaal kan ultrasterke zonne-energie-oogstmachine zijn

 

Wat is er gebeurd?

Onderzoekers hebben een nieuw materiaal ontdekt dat zou kunnen leiden tot zonnecellen die veel dunner en lichter zijn dan die welke vandaag in gebruik zijn. In een gezamenlijke inspanning onder leiding van het Imperial College London hebben onderzoekers van Cambridge, UCL, Oxford, het Helmholtz-Zentrum Berlin in Duitsland en anderen materialen geproduceerd die evenveel zonlicht kunnen absorberen als conventionele siliciumzonnecellen, maar dan 10.000 maal dunner. Het materiaal, waarin atomen op een bepaalde manier zijn gerangschikt, kan zonlicht oogsten met behulp van uiterst dunne lagen. Dit maakt het een ideale kandidaat voor gebruik in zonnecellen die moeten worden vervoerd naar afgelegen locaties zonder netaansluiting.

 

Waarom is dit belangrijk?

Zonnecellen zijn van vitaal belang voor de overgang naar groene energie. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt op daken en zonneparken, maar ook voor de aandrijving van autonome voertuigen, zoals drones en vliegtuigen. Fotovoltaïsche zonnecellen zijn momenteel echter zwaar en volumineus, waardoor ze moeilijk te vervoeren zijn naar afgelegen locaties buiten het elektriciteitsnet, waar ze hard nodig zijn.

 

Wat betekent dit? Het nieuwe groene materiaal zou kunnen worden gebruikt om zonnecellen te maken die ultradun en ultralicht zijn, waardoor ze veel gemakkelijker kunnen worden vervoerd naar afgelegen locaties. Dit zou een belangrijke doorbraak betekenen in de zoektocht naar duurzame energieoplossingen die off-grid kunnen worden gebruikt. Stel je een wereld voor waarin elk stukje technologie zijn eigen energie produceert – dat zou duurzamer en milieuvriendelijker zijn.

 

Hoe is dit ontdekt?

De onderzoekers ontdekten hoe het regelen van de rangschikking van atomen in een groen materiaal het mogelijk kan maken zonlicht te oogsten met behulp van uiterst dunne lagen. Dit is een belangrijke doorbraak in de zonneceltechnologie, en de potentiële toepassingen zijn eindeloos.

 

Wat is het volgende?

De onderzoekers werken nu aan de optimalisering van het materiaal, zodat het kan worden gebruikt om zonnecellen te maken die nog dunner en lichter zijn dan die welke thans in gebruik zijn. Dit zou een revolutie in de zonne-energiesector teweeg kunnen brengen en ertoe kunnen bijdragen dat duurzame energieoplossingen voor iedereen toegankelijker worden.

Wat denk jij?

Denkt u dat zonne-energie de weg van de toekomst is? Welke andere duurzame energieoplossingen kunnen volgens u worden ontwikkeld? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Keynotes op maat en afgestemd op uw branche?

 

Christian is een futurist en trendwatcher die spreekt over de impact van exponentiële technologieën zoals AI op organisaties, mensen en talenten. Christian stemt zijn presentaties af op de specifieke branches en behoeften van uw publiek.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

  • Kies een Keynote *
  • Keynote Bundel (Optioneel)
  • Datum *
    DD dash MM dash JJJJ
  • Tijdslot Keynote *
  • Persoonlijke informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

  • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.