Menu
Would you like to get notifications from Christian?
Christian Kromme

Disruptive Inspiration Daily

Een revolutie in energieopslag: IJzer-lucht batterijen, 10x betaalbaarder dan Li-Ion

Een revolutie in energieopslag: IJzer-lucht batterijen, 10x betaalbaarder dan Li-Ion

 

Energieopslag is een cruciaal aspect van ons dagelijks leven en een kritische factor in de overgang naar schone en hernieuwbare energie. Maar ondanks de vele vorderingen in de batterijtechnologie zijn we nog steeds op zoek naar een perfect betaalbare, efficiënte oplossing. Daarom zijn wetenschappers en onderzoekers voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën die een revolutie teweeg kunnen brengen in de energieopslagindustrie. Eén zo’n technologie is de ijzer-lucht batterij, een 140 jaar oude technologie die door een team van wetenschappers van het MIT en een startup bedrijf genaamd Form Energy is vernieuwd.

 

Ijzer-lucht batterijen

IJzer-lucht batterijen zijn metaal-lucht batterijen die ijzer als anode en lucht als kathode gebruiken. Ze bestaan al sinds 1878, maar ze waren niet oplaadbaar omdat ze snel corroderen zodra de luchtstroom op gang komt. Het team van het MIT vond echter een manier om het corrosieproces om te keren, wat zij “omgekeerd roesten” noemen, waardoor de ijzer-lucht batterij een oplaadbare technologie wordt.

 

 ijzeren-lucht-batterijen-10-maal-goedkoper-dan-li-ion-worden-start-massaproductie

 

Tien keer goedkoper

De ijzer-lucht-batterij is tien keer goedkoper dan de huidige Li-Ion-batterijen en kost ongeveer 20 dollar per kWh capaciteit, vergeleken met maximaal 200 dollar per kWh in het geval van Li-Ion-batterijen. Dit maakt ze echt betaalbaar en toegankelijk voor de massa. IJzer is een goedkoop en overvloedig metaal, waardoor het een ideale keuze is voor de productie van batterijen.

 

 ijzeren-lucht-batterijen-10-maal-goedkoper-dan-li-ion-worden-start-massaproductie

Ongeschikt voor elektrische voertuigen

Hoewel de ijzer-lucht batterij ongeschikt is voor elektrische voertuigen vanwege de langzame laad- en herlaadcyclus, is hij perfect voor energieopslag op het net. Hij blinkt uit in energieopslag op lange termijn en kan meer dan 3 MW uitgangscapaciteit per hectare leveren. Omdat ze echter traag zijn, kunnen ze geen pieken in de vraag aan, zodat ze moeten worden ondersteund door Li-ion-pakketten.

 

Commercialiseren van de ijzer-lucht-technologie

Form Energy, het bedrijf dat is opgericht door wetenschappers die de herlaadbare ijzer-lucht batterij hebben uitgevonden, gaat deze technologie commercialiseren. Ze hebben investeerders aangetrokken zoals Breakthrough Energy Ventures en staalgigant ArcelorMittal, en bouwen een nieuwe fabriek in West Virginia die in 2024 in productie moet gaan. Het 760 miljoen dollar kostende project zal 55 hectare grond in beslag nemen langs de Ohio-rivier in Weirton, West Virginia, een stad die ooit een van Amerika’s meest essentiële staalsteden was. Deze locatie biedt gemakkelijke toegang tot het ijzer dat nodig is om de batterijen te vervaardigen. Het bedrijf heeft een financieel stimuleringspakket van 290 miljoen dollar ontvangen om zich in West Virginia te vestigen en zal 750 banen creëren wanneer de batterijfabriek op volle capaciteit draait.

 

Kortom, de ijzer-luchtbatterij is een veelbelovende technologie die een revolutie teweeg kan brengen in de energieopslagindustrie. Het is tien keer goedkoper dan de huidige Li-ion batterijen en perfect voor energieopslag op het net. De plannen van Form Energy om in 2024 met de productie te beginnen zijn een stap in de goede richting, en we kunnen niet wachten om te zien welke impact deze technologie zal hebben op de energieopslagindustrie en ons dagelijks leven.


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Keynotes op maat en afgestemd op uw branche?

 

Christian is een futurist en trendwatcher die spreekt over de impact van exponentiële technologieën zoals AI op organisaties, mensen en talenten. Christian stemt zijn presentaties af op de specifieke branches en behoeften van uw publiek.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

 • Kies een Keynote *
 • Keynote Bundel (Optioneel)
 • Datum *
  DD dash MM dash JJJJ
 • Tijdslot Keynote *
 • Persoonlijke informatie

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

 • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.