Menu
Would you like to get notifications from Christian?
Christian Kromme

Disruptive Inspiration Daily

Wetenschappers ontdekken per ongeluk een materiaal dat kan ‘onthouden’ als een brein

Wetenschappers ontdekken per ongeluk een materiaal dat kan ‘onthouden’ als een brein

 

Go Digital

Wat is er gebeurd? Wetenschappers hebben het allereerste fysische materiaal ontdekt dat in staat is zijn gehele geschiedenis van fysische stimuli te “onthouden”, vergelijkbaar met een brein. Het team van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland stuitte op de opmerkelijke eigenschap bij het onderzoek naar faseovergangen van vanadiumdioxide (VO2), een verbinding die in de elektronica wordt gebruikt. Promovendus Mohammad Samizadeh Nikoo probeerde uit te vinden hoe lang het duurt voor VO2 van de ene toestand naar de andere overgaat, maar realiseerde zich al snel dat er iets nog nooit eerder vertoond was wanneer er een elektrische stroom werd aangelegd.

“Toen het monster opwarmde, veranderde de VO2 van toestand. En toen de stroom voorbij was, keerde het materiaal terug naar zijn oorspronkelijke toestand.” Volgens professor Elison Matioli, die de leiding had over de studie, “leek de VO2 zich de eerste faseverandering te ‘herinneren’ en te anticiperen op de volgende.”

“We hadden niet verwacht dat we dit soort geheugeneffecten zouden zien, en het heeft niets te maken met elektronische toestanden; het is te wijten aan de fysieke architectuur van het materiaal. Het is een fascinerende ontdekking: geen enkele andere stof gedraagt zich zo.”

Stay Human

Waarom is dit belangrijk en hoe zal dit de mens en onze samenleving beïnvloeden? Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een nieuwe klasse van hersenachtige materialen en toestellen met toepassingen in computers, gegevensopslag en hersenmachine-interfaces. Het potentieel is enorm! En het begon allemaal met een simpele elektrische stroom.

In de toekomst zullen we misschien “slimme” materialen zien die zich kunnen aanpassen en veranderen op basis van hun omgeving of ervaringen – net zoals onze hersenen dat doen. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor doorbraken op veel verschillende gebieden, van gezondheidszorg tot vervoer. Dus, ook al was deze ontdekking een ongelukje, het is zeker een gelukkige!

 

Wat denk jij? Zou dit het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk van hersenachtige materialen? Deel je gedachten in de commentaren hieronder!


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Keynotes op maat en afgestemd op uw branche?

 

Christian is een futurist en trendwatcher die spreekt over de impact van exponentiële technologieën zoals AI op organisaties, mensen en talenten. Christian stemt zijn presentaties af op de specifieke branches en behoeften van uw publiek.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

  • Kies een Keynote *
  • Keynote Bundel (Optioneel)
  • Datum *
    DD dash MM dash JJJJ
  • Tijdslot Keynote *
  • Persoonlijke informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

  • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.