Menu
Would you like to get notifications from Christian?
Christian Kromme

Disruptive Inspiration Daily

Deze ongebrande gerecycleerde bakstenen zorgen voor een revolutie in duurzaam bouwen.

Deze ongebrande gerecycleerde bakstenen zorgen voor een revolutie in duurzaam bouwen.

 

Er zijn ongeveer 15.000 stenen nodig om een huis te bouwen. Een K-Briq heeft slechts 13 procent van de koolstofvoetafdruk van een gewone baksteen. Kenoteq is een closed-loop circulaire economie bedrijf dat zoekt naar recycling, hergebruik en het maken van nieuwe innovatieve en duurzame bouwproducten. K-Briq, hun vlaggenschipproduct dat is ontstaan tijdens onderzoek aan de Heriot-Watt Universiteit, is een bouwsteen die voor 90% uit bouwafval bestaat. Het zit ook op slechts 13 procent van de koolstofimpact en is volledig recycleerbaar in toekomstige K-Briqs.

 

 

Hoe het wordt gemaakt

K-Briq gebruikt 90% gerecycleerde grondstoffen, waaronder afvalkeramiek, dakpannen, porseleinen toiletten en vuurvaste klei. Deze materialen zouden anders worden gestort, waar ze schadelijke gifstoffen en methaangas zouden uitstoten – een broeikasgas dat 84 keer krachtiger is dan CO2 over een periode van 20 jaar.

Om één K-Briq te maken is slechts 2 kilowatt energie nodig, terwijl voor een traditionele gebakken steen 60 kilowatt nodig is. Het productieproces stoot ook 80% minder koolstofdioxide uit dan het bakken van bakstenen in een oven, waardoor ze een van de meest duurzame bouwproducten op de huidige markt zijn.

K-Briq wordt gemaakt via een proces dat hydrovormen heet en waarbij de stenen onder hoge druk onder water worden gevormd zonder enige warmte toe te passen, wat betekent dat er geen energie nodig is om ze te produceren – waardoor ze werkelijk koolstofvrij zijn.

 

De voordelen

K-briq biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele gebakken stenen, waaronder het feit dat het lichter is (17% van het gewicht), robuuster (7% hogere druksterkte) en thermisch efficiënter (30% slechtere warmtegeleiding). Omdat ze van gerecycleerde materialen zijn gemaakt, zijn ze ook veel goedkoper om te produceren: ze kosten slechts 60% van wat het kost om gebakken bakstenen te maken.

 

Omdat K-briq niet giftig is, komen er geen schadelijke chemicaliën of verontreinigende stoffen in het milieu terecht. Ze zijn 100% recycleerbaar in toekomstige K-Briks – waardoor een gesloten productlevenscyclus ontstaat die ongekend is in de bouwsector.

De voordelen van duurzaamheid houden hier niet op; omdat K-briq zo thermisch efficiënt zijn, kunnen ze helpen uw energiekosten te verlagen door uw huis of kantoor koeler te houden in de zomer en warmer in de winter – waardoor u geld bespaart op uw energierekeningen!

Kerran Grieve, oprichter en CEO van Kenoteq, verklaarde: “Het is altijd onze ambitie geweest om een ethisch alternatief te bieden voor conventionele bouwproducten die de aarde niet kosten – letterlijk. We zijn op een missie om de manier waarop gebouwen worden gebouwd te veranderen voor toekomstige generaties, en onze baanbrekende technologie doet precies dat” “De opgeslagen koolstof in gebouwen is verantwoordelijk voor 11% van de wereldwijde uitstoot, dus het is duidelijk dat we duurzamere manieren moeten vinden om onze gebouwde omgeving te bouwen als we enige kans willen maken om netto nul te bereiken in 2050” “We moeten opnieuw nadenken over de manier waarop we bouwen en overgaan op het gebruik van meer gerecyclede materialen in de bouw, omdat dit ons zal helpen de afvalkringloop te sluiten en tegelijkertijd onze impact op de planeet te verminderen.”

 

Conclusie

Aangezien de wereldwijde uitstoot van gebouwen goed is voor 11 procent van alle uitstoot, is het duidelijk dat we duurzamere manieren moeten vinden om onze gebouwde omgeving te bouwen als we enige kans willen maken om in 2050 netto nul te bereiken. Door bakstenen te produceren die voor 90 procent uit gerecycleerd bouwafval bestaan, helpt Kenoteq de aanzet te geven tot duurzamere bouwpraktijken die onze planeet voor toekomstige generaties zullen helpen bewaren.


Auteur: Christian Kromme

Voor het eerst verschenen op: Disruptive Inspiration Daily

Keynotes op maat en afgestemd op uw branche?

 

Christian is een futurist en trendwatcher die spreekt over de impact van exponentiële technologieën zoals AI op organisaties, mensen en talenten. Christian stemt zijn presentaties af op de specifieke branches en behoeften van uw publiek.

Sluiten

Vraag een offerte aan

We reageren zo snel als mogelijk op uw aanvraag.

  • Kies een Keynote *
  • Keynote Bundel (Optioneel)
  • Datum *
    DD dash MM dash JJJJ
  • Tijdslot Keynote *
  • Persoonlijke informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluiten

Download je gratis e-boek

  • Download gratis de e-book versie van Humanification. Laat je e-mailadres achter en we sturen je direct het e-book per mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.